Jak pečovat o nůž

Damaškové nože jsou vždy velmi elegantní a zároveň ostré jako břitva. V kuchyni tak poskytnou svému majiteli tu nejlepší službu a práce s nimi je vždy radostí. Pokud však chcete, aby nůž neztratil nic ze své elegance a ostrosti, musíte se o něj dobře starat a dodržet alespoň základní pravidla zvláštní péče. Pokud se mu jí bude dostávat, odvděčí se svému majiteli svou spolehlivostí a dlouhou životností.

DSC_3270-Edit

Použití nožů z damaškové oceli

Nože z damaškové oceli používejte pouze pro řezání. Nože jsou velmi ostré a pevné, ale není možné je používat jako páku, nebo sekáček. Nelze řezat materiály jako je kov, sklo nebo porcelán. Nejlepší použití je v kombinaci s podkladem z antibakteriálního dřeva (bambusu) nebo akátu.

Údržba nožů

Pokud si opravdu ceníte svých "kuchyňských miláčků" a přejete si, aby zůstaly co nejdéle ostré a plnily tak svou funkci správně, doporučujeme umývat nože teplou vodou a mycím prostředkem po každém použití (případně jemným čistícím prostředkem a hladkou houbičkou). Opatrně je opláchněte a osušte utěrkou. K šetrnému uložení nožů jsou velmi vhodné magnetické lišty nebo stojany.